O kulkach mocy krążą legendy głoszące, że jak się zacznie jeść to nie można skończyć 🙂 To zdrowe, pyszne przekąski, które pomogą Ci opanować apetyt na słodycze, a jednocześnie dostarczą organizmowi dużo wartościowej energii. Są bogate w zdrowe tłuszcze i białko, dlatego świetnie sprawdzą się jako energetyczny zastrzyk w ciągu dnia.
Suszone figi to bogactwo wapnia i błonnika. Daktyle obfitują nie tylko w naturalną słodycz, ale też ważny dla zdrowia potas. Orzechy nerkowca, jak dowodzą badania, mogą zapobiegać rozwojowi cukrzycy typu II. Zawierają sporo białka i niacyny, czyli witaminy B3. Mąka kokosowa pomaga obniżyć poziom cukru we krwi, jest bogata w białko i błonnik, podczas gdy olej kokosowy znamy jako naturalny środek zwiększający odporność, poprawiający profil lipidowy oraz pamięć.
A co najlepsze, taki deser zrobisz w kilka minut! Masy, która wyjdzie z poniższych składników, wystarczy na około 15 kulek. Jedna porcja to ok. 14o kcal. Pamiętaj przy tym, że stosunkowo niewielka ilość węglowodanów, a wysoka zawartość białka oraz zdrowych tłuszczów sprawiają, że kulki mocy to nie tylko nazwa – to fakt! To naprawdę bardzo bogata energetycznie przekąska. Poznaj fit przepis na kulki mocy.
Przepis na kulki mocy
Składniki:
- 150 g figi suszone
- 150 g daktyle
- 50 g olej kokosowy
- 60 g odżywka białkowa smak karmelowy
- 100 g orzechy nerkowca
- 30 g mąka kokosowa
Wykonanie:
Daktyle i figi wkładamy do garnka, dolewamy 100 ml wody i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Po wchłonięciu wody odstawiamy do wystygnięcia.
Chłodne owoce wkładamy do blendera, dodajemy olej i orzechy, blendujemy.
Wykładamy do miski, dodajemy odżywkę białkową, jeśli konsystencja nie jest na tyle gęsta, że łatwo formuje się kulki, dodajemy odrobinę mąki kokosowej, obtaczamy w mące.
Kulki schładzamy w lodówce.
Tylko nie zjedz wszystkich na raz 🙂 Jeśli przygotowałaś swoje kulki mocy, możesz zrobić zdjęcie i pochwalić się nim na moim fanpage.
wyglądają przepysznie 🙂 przepis jest całkiem łatwy, warto wypróbować 🙂
Dziękuję za przepis, wygląda bardzo dobrze. Wypróbuję to wkrótce.