Naszła Cię podczas redukcji ochota na coś słodkiego? Zamiast biec do sklepu po batonika czy ciasteczka, przygotuj coś, co będzie nie tylko pyszne i zaspokoi Twoje zachcianki, ale przy okazji będzie miało wartość odżywczą dla organizmu. Tarta gruszkowo-jabłkowo-bananowa ma sporo błonnika i zdrowego tłuszczu.
Przepis na tartę gruszkowo-jabłkowo-bananową
Ciasto:
- zblendowany banan (lub 1 jajko – będzie mniej słodkie)
- 3 łyżki miodu
- 250 g mąki gryczanej
- 50 g mąki kokosowej
- 150 g masła klarowanego
- 1 łyżeczka sody
Wykonanie:
Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolitą masę. Dzielimy na części: 2/3 i 1/3. 2/3 rozwałkujemy i wylepiamy formę do tarty, nakłuwamy widelcem. Chowamy do lodówki. 1/3 chowamy do zamrażalnika.
W czasie gdy ciasto się chłodzi przygotowujemy masę.
Masa:
- 2 gruszki
- 2 jabłka
- 1 banan
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 75 ml wody
- cynamon
Jabłka i gruszki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Dodajemy miód i odparowujemy w rondelku (na małym ogniu). Jak część wody odparuje, dodajemy pokrojonego banana i cynamon. Rozpuszczamy skrobię w zimnej wodzie i wlewamy do masy, chwilę trzymamy na ogniu. Odstawiamy do wystygnięcia.
Wyjmujemy formę z lodówki, wykładamy masę, na wierzch ścieramy ciasto z zamrażalnika (na tarce o grubych oczkach).
Pieczemy w nagrzanym piekarniku (góra-dół) w 170 stopniach przez około 20 minut.
Smacznego!
P.S. Tarte najlepiej pokroić i zamrozić w porcjach, aby nie zjeść całej na raz 😉
Masz swój ulubiony przepis na fit słodycze?